Coborând dinspre Barcelona de-a lungul Coastei Daurada, în dreptul orașului Tarragona, drumul face dreapta către muntele Serra de Montsant – un lanț muntos de mică altitudine, cunoscut în special, pentru plantatiile de vita-de-vie cu strugurii pentru vinuri roși de calitate.
Priorat, mai exact, județul (comarca) Priorat este situat la aproximativ 40 de km. de Tarragona, într-o zonă deluroasă, marginită la nord de muntele Montsant și stăbătută de râul Siurana. Comarca Priorat este compusă din 23 de localități mici, având centrul administrativ la Falset, un orășel de circa 3.000 de locuitori.
Viile cuprinse in apelațiunea Priorat sunt localizate în mijlocul județului, apelațiunea circumscriind 11 localități: Bellmunt del Priorat, Gratallops, Porrera, Poboleda, Torroja del Priorat, Vilella Alta, Vilella Baixa, Lloar, Morera de Montsant, si parțial, El Molar și Falset.
Regiunea Priorat este caracterizată de terroir-ul său unic, solul de origine vulcanică fiind compus din ardezie neagră, roșiatică si cuarț, denumite în limbajul local licorella. Acest sol stâncos și uscat face ca rădăcinile viței de vie să ajungă până la 20 de metri adâncime, pentru a extrage de acolo apa și mineralele necesare strugurilor.
Clima este carateristică coastei mediteraneene, însă cu influențe continentale, fiind uscată vara și iarna, bogată în precipitații primăvara și toamna, vara înregistrându-se diferențe mari de temperatură între zi și noapte.
Regiunea Priorat este una izolată, până nu demult existând puține contacte cu vecinătățile, localnicii fiind preocupați exclusiv de agricultura de subzistență. Se vorbește chiar că în această zonă se practicau căsătoriile endogame, ceea ce a dus la accentuarea stării de izolare. Desigur, lucrurile s-au schimbat mult odată cu afirmarea vinului de Priorat, însă nici astăzi zona nu are multe facilități dezvoltate pentru turism, în general, sau enoturism, cu excepția câtorva producători care primesc vizitatori și doresc să promoveze acest domeniu.
ISTORIA
Istoria viticolă în Priorat începe în secolul 12 când aici s-au stabilit călugării aparținând ordinului Carthusienilor, care au înființat mănăstirea Scala Dei și au introdus viticultura în zonă, cultivând viță de vie adusă, cel mai probabil, din sudul Franței.
Superiorul mănăstirii Scala Dei, denumit în limbajul eclesiatic Prior, este cel care a dat numele Priorat domeniului mănăstirii, pe care s-a cultivat via timp de mai multe secole, până la exproprierea de către statul spaniol, în secolului 19.
Dezvoltarea și afirmarea regiunii Priorat s-a produs la începutul anilor 1980, cînd francezul Rene Barbier, provenit din zona Rhone-ului și Alvaro Palacios, producător care deținea o cramă în Rioja, s-au stabilit aici și au început să cumpere plantații cu viță de vie, convinși de potențialul locului.
La început, a fost un doar un grup de cinci crame, care au produs și vândut în lume vinuri roșii de calitate sub apelațiunea Priorat, pentru ca ulterior, regiunea Priorat să obțină cea mai înaltă calificare a vinului spaniol DOCa – Denominación de Origen Calificada (sau DOQ – Denominació d’Origen Qualificada in catalana).
VIILE
Viile din apelațiunea Priorat (DOQ Priorat) acoperă o suprafață mică, 1.887 de hectare, în care activează 106 producători, soiurile permise fiind:
- roșii: Grenache, Carignan, Tempranillo, Piquepoul, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot și Syrah
- albe: Grenache alb, Macabeu, Pedro Ximénez, Chenin Blanc, Muscat de Alexandria, Muscat Blanc à Petits Grains, Xarello, Piquepoul
Soiurile preponderente și caracteristice zonei sunt soiurile roșii, cultivate pe aproximativ 90% din teritoriul viticol, din care cele mai întâlnite sunt Grenache (Garnatcha) si Carignan (Carinena).
Via este situată intre 100 și 750 de metri altitudine, iar datorită configurației deluroase a terenului, (panta fiind, în unele cazuri de 60%) viile sunt situate, în mare parte, pe terase (costers, in catalană), unele atât de înguste încât nu permit creșterea decât a unui sau două rânduri de viță de vie. Aceste terase reprezintă una din caracteristicile definitorii ale zonei, cuvântul costers regâsindu-se în multe din denumirile vinurilor de Priorat.
Terasarea duce, însă, la imposibilitatea folosirii mașinilor agricole, majoritatea lucrarilor facându-se manual, unii din producători folosind și azi, la operațiunile mai dificile, cai sau măgari.
Din cauza condițiilor naturale dificile, productivitatea este foarte mică, de circa 1 kilogram pe butuc, sub 5 hectolitri pe hectar, aceasta ajutând, însă, la calitate, cunoscut fiind că atunci când sunt mai puțini struguri pe butuc, vinul este mai puternic si mai concentrat.
VINUL
Vinurile tradiționale din Priorat sunt cupajele de Grenache si Carignan, amestecate uneori cu proporții mici din celelalte soiuri autorizate, de obicei, Syrah, Cabernet Sauvignon sau Merlot.
Majoritatea cramelor obișnuiesc să țină vinul la învechit minim 18 luni in barrique si apoi 6 luni în sticle și doar apoi să-l scoată pe piață, dar momentul optim, recomandat, pentru consum este după încă 2 ani.
Vinurile sunt de foarte bună calitate, intense, concentrate, cu corp, simțindu-se aromele de fructe roșii, lemn dulce, cireșe coapte și coacăze, cu o mineralitate dată de solul pietros. Gradul de alcool este, de obicei, peste 14%, ceva firesc având în vedere verile lungi și călduroase, aciditatea moderată, iar taninurile se simt destul de pregnant.
Vinurile de Priorat sunt scumpe, însă este de înteles având în vedere dificultatea lucrului manual în vie, folosirea, în general, de baricuri noi, productivitatea scăzută, învechirea si, nu în ultimul rând, calitatea ridicată a acestor vinuri, care le situează în elita vinurilor spaniole și nu numai.
Un vin din gama medie începe de la 20 de euro, în timp ce un vin din gama high-end ajunge la peste 50 de euro (la producător sau magazin). De altfel, unul dintre cele mai scumpe vinuri din lume provine din Priorat, este vorba de L’Ermita produs de crama Alvaro Palacios, depaseste 1.000 de euro / sticlă.
MAS D’EN GIL
Situat în Bellmunt del Priorat, Mas d’en Gil este unul dintre producătorii emblematici din Priorat, aflat la a patra generație de vinificatori, cu o istorie datând din secolul 19, când Frances Gil a înființat crama și a început să producă vin de calitate.
Ulterior, crama a fost vândută succesiv, ajungând în proprietatea familiei Rovira Carbonell, care a preluat-o în anul 1998 și a revenit la denumirea istorică, Mas d’en Gil (casa lui Gil).
Crama este condusă, în prezent, de Marta Rovira (foto mai jos, în mijlocul viei), fiica cea mai mică a proprietarului Pere Rovira, care a introdus principiile agriculturii bio-dinamice, producția ajungând să fie exclusiv organică.
Pe lângă vie, proprietatea detine circa 2.000 de măslini vechi de peste 100 de ani din soiul arbequina, care produce măsline mici, dar care împrumută terroir-ul zonei și fac uleiul de o calitate deosebită.
Vinurile sub brandul Mas d’en Gil sunt prezente în peste 40 de țări, fiind un punct de referință pentru identitatea si excelența vinurilor de Priorat.
NO COMMENT