Riesling … Cand auzim sau citim Riesling, trebuie sa stim de la inceput ca in mai toata lumea este vorba despre un singur Riesling, cel pe care noi, cei din centrul si estul Europei, il numim Riesling de Rin (scris de unii Rhin, desi in germana se scrie Rhein, iar in engleza Rhine) pentru a-l deosebi de Rieslingul Italian (care nici macar nu e italian!). Cand vorbim despre Riesling, vorbim despre unul dintre cele mai interesante (daca nu cumva cel mai interesant cand ne gandim la modurile in care este vinificat) soiuri de struguri albi.
Maraton … legenda soldatului grec care a alergat sa vesteasca Atenei o importanta victorie … cursa sportiva de 42,195 km … Toata lumea stie ce inseamna un maraton, dar ce inseamna un maraton de Riesling?
Maratonul de Riesling nu e despre alergare, e despre vin si are loc in Valea Moselului din Germania, adica acolo unde Rieslingul e considerat acasa. Se intinde pe 20 de km de-a lungul raului Mosel, anul acesta intre localitatile Kesten si Zeltingen (in 2019 va fi intre Ürzig si Pünderich, iar in 2020 intre Detzem si Piesport) si are 30 de opriri. “20 de km, adica mai putin de jumatate din cursa clasica de maraton, fara alergare (cu pasul si autobuzul sau pentru curajosi chiar cu bicicleta) si cu multe opriri?” vor spune unii. Da, dar ce opriri! Fiecare oprire este la o crama si acea crama are ca invitate alte 3 crame. Fiecare crama prezinta 6 vinuri (marea majoritate Riesling, adica 5 din 6 vinuri sau 6 din 6). Matematica spune ca asta inseamna 24 de vinuri la fiecare oprire, un “soldat grec” putand sa deguste in total 720 de vinuri. In 2 zile!
#winelover
Niciunul dintre membrii grupului #winelover compus din iubitori de vin din 11 tari, nu s-a dovedit un “soldat grec” care sa-si duca misiunea pana la capat, desi am avut si greci printre noi. Dar, am oprit la 10 crame dintre cele 30 si am degustat aproximativ 240 de vinuri, probabil vreo 220 de Riesling. In concluzie, cred ca putem sa-i spunem un MARATON DE RIESLING!
Pe langa acest maraton, experienta unei asemenea excursii a fost imbogatita si de alte fapte, evenimente, privelisti si oameni.
Oameni
As mentiona in primul rand un om, gazda noastra si organizatorul perfect al acestui maraton, Jan Matthias Klein. Pe langa caldura cu care ne-a primit in pensiunea familiei, o veche manastire datand din anul 862 (nu e nicio greseala, nu lipseste cifra “1” din fata si de aceea cu cei 1156 de ani de istorie este una dintre cele mai vechi crame din lume), Jan este si un talentat enolog, producand vinurile familiei (in Valea Moselului aproape toate cramele sunt “de familie”), Staffelter Hoff, vinuri care imprumuta cate ceva din personalitatea unui om extraordinar, a unei familii de fapt, pentru ca nu pot sa o uit pe mama lui Jan si fantasticul mic dejun cu care ne-am incarcat bateriile in fiecare dimineata pentru maratonul ce avea sa urmeze. La Staffelter Hoff, ne-am delectat cu Riesling din 2006, 2003, 1998, 1993 si chiar 1976, “vii” toate.
Evenimente
Mai mentionez si petrecerea “Dr. Loosen & friends” unde am fost invitati, organizata de unul dintre numele “grele”, pe plan mondial, ale Rieslingului si unde, pe langa alte vinuri minunate degustate, cu o serie incredibila de raritati, am avut si o experienta culinara deosebita.
Locuri
Pe langa toate acestea, daca vinul este considerat si o hrana a trupului, vizitand aceasta zona, veti avea parte si de o hrana a sufletului prin intermediul extraordinarelor peisaje, cu vii care se intind pe pante incredibile, dar si pe mici promontorii (la rau, nu la ocean), pe care cultivarea pare mai degraba o treaba pentru alpinisti, decat pentru agricultori. Noi le-am admirat la bordul unei salupe de croaziera, care se numea – cum altfel? – Romantica.
Concluzie
Daca va place vinul, daca va place in mod deosebit Rieslingul, daca va place natura si spectacolul pe care il poate oferi, neaparat impreuna cu cativa prieteni, incepeti ”antrenamentele” pentru editia din 2019 a Maratonului de Riesling!
NO COMMENT