Despre Sabres am aflat doar în urmă cu câteva luni și am fost extrem de plăcut surprinsă că în vestul țării există un astfel de restaurant. De obicei locațiile care pun accent pe mâncare de pește le găsim doar pe litoral, în deltă sau în apropiere de Dunăre… uneori și acolo cu greu. Mai plăcut surprinsă am fost când am aflat că lucrează cu pește și fructe de mare proaspete și nu cu produse congelate cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. Am văzut că restaurantul, recent renovat, are și un ambient plăcut, o listă de vinuri consistentă, recenziile sunt pozitive așa că mi-a fost clar că Sabres e o poveste care trebuie spusă.
La început a fost pasiunea
Sabres s-a născut din pasiunea pentru gătit pește și fructe de mare, având în spate suportul Sabiko (firma mamă), singurul procesator de pește din Banat, cu o experiență de aproape 20 de ani în ale produselor marine. Așa dar Sabres e o continuare firească a activității Sabiko, acest lucru reprezentând un avantaj major: accesul la materie primă de super calitate, la un preț accesibil. Sabres s-a deschis în 2006 preluând fosta cafenea Musette, care s-a extins cu salonul principal al resturantului de acum. Au trecut mai bine de 7 ani de atunci și Sabres se reinventează mereu cu meniuri, specialități savuroase, spații noi, evenimente săptămanale și muzică live.
„Întotdeauna am știut că businessul de restaurante e unul al detaliilor – ca să ajungi în fața clientului cu un serviciu perfect, mâncare proaspătă și gustoasă într-o curățenie impecabilă, dar și atmosfera care să placă tuturor celor care ne trec pragul, reprezintă o sumă de factori ce necesită o atenție deosebită. Unde mai pui că businessul se susține prin însuși aceste elemente care determină mai apoi vizite recurente ale clienților, atât de esențiale pentru continuitatea afacerii. Restaurantul de succes e combinația ideală între mâncare, service, ambianța și preț. Asta presupune în primul rând să ai o echipă de profesioniști și mai mult, oameni, cărora să le placă ce fac. Sincer mă mândresc cu Echipa Sabres, avem colegi care lucrează de 7 ani aici și chiar dacă sună ca o lozincă, am devenit o familie.” spune Ingrid Sabău reprezentantul restaurantului.
Misiune îndeplinită
„Ne place să credem că avem și o misiune de educare a clienților înspre mâncăruri sănătoase, peștele fiind recomandat a fi consumat cel puțin o dată pe săptămână. Mulți dintre cei care ne calcă pragul doar din curiozitate sau declarați anti-pește, descoperă adevăratul potențial al acestei bucătării, iar unii devin fani. De aici și profilul clientului care s-a schimbat în ultimii ani și acoperă o plajă extrem de largă. Secretul e să folosești materie primă de calitate și evident bucătari care știu cum să gătească corect peștele sau fructele de mare. Cea mai mare satisfacție o avem atunci când clienții confirmă că mottoul nostru este corect: „Sabres – altă mâncare de pește!’
Specialitatea casei
La început Sabres era căutat pentru ciorba de pește gătită à la Szeged, iar apoi pentru borșul pescăresc. Acum, deși au rămas specialitățile casei, varietatea meniului a crescut și implicit și specialitățile preferate. Ingrid Sabău spune că rețetele sunt inspirate din bucătăria italiană (supă de fructe de mare sau ton sicilian), grecească (saganaki cu fructe de mare, sos de roșii, brânză feta și mentă), ori ungurească (ciorbă de pește a la Szged) și nu în ultimul rând bucătăria românească (borș clasic și gustos de crap, somn în mălai, papricaș sau saramură de crap, plachie).
În meniu există însă preparate și pentru cei care nu se înduplecă nicicum să guste peștele: carne de vită, porc sau pui (T-bone steak spre exemplu sau mușchi de vită cu varii sosuri de hribi, gorgonzola sau de piper verde).
Nu în ultimul rând Sabres propune o selecție destul de bogată de deserturi și desigur de vinuri care complementează o cină de pește, și încununează o seară reușită.
Vinul și peștele
Managerii Sabres au știut din start că orice restaurant care se respectă are nevoie și de o selecție de vinuri pe măsura meniului. Aici ei au mizat foarte mult pe instruirea ospătarilor care trebuie să recomande vinul în funcție de meniul solicitat și care să evidențieze un aspect al mâncării și invers. În plus, un vin de o calitate mai slabă, nu va fi „iertat” de către client, chiar dacă servește o mâncare gustoasă, cred managerii.
Cât privește asocierile, Ingrid Sabău confirmă că vinurile albe se pretează cu preparate puțin colorate (pește, carne alba de pasăre), iar vinurile roșii cu mâncăruri din carne roșie (porc, vită), dar în general, peștele de apă dulce se asociază cu vinuri albe, seci sau demiseci: Riesling sau Sauvignon Blanc, iar peștelui oceanic sau fructelor de mare li se potrivesc mai bine un Sauvignon Blanc, un Muscat Ottonel nu foarte parfumat sau chiar un rosé. Tonului, creveților sau caracatiței li se pot recomanda și vinuri roșii cum ar fi Feteasca Neagră sau Syrah-ul.
Principiul general al asocierii vinului cu pește se bazează pe modalitatea de preparare a acestuia: o tehnică light de preparare (la abur spre exemplu) cere un vin ușor cu aciditate scăzută, iar pe măsură ce tehnica de preparare se complică, vinul asociat trebuie să fie mai greu, mai corpolent, consideră Ingrid.
Lucrurile merg spre bine
Cei de la Sabres au deschis restaurantul în urmă cu circa 7 ani, timp în care au asistat la câteva schimbări majore în ceea ce privește obiceiurile de consum ale românilor. Statisticile externe spun că în primul an de la deschidere 90% din restaurantele deschise dau faliment, iar în următorii 5 ani, alți 90% din cei 10% rămași se vor închide. „Ca să rămâi pe piață, trebuie să fii de la început un profesionist. În plus trebuie mereu să te reinventezi pentru că lucrurile evoluează, clienții sunt mai selectivi, iar acest trend îndeamnă spre îmbunătățire și progres. În plus, Sabres se implică și social – nu poți cere în permanentă comunității să-ți dea clienți fără sa nu te implici în viața acesteia – așa am sprijinit diverse manifestări culturale (festivalul de Muzică Veche din Timișoara sau Concertul susținut de Filarmonica Banatului la Românești, iar în decembrie am organizat o seară caritabilă ale cărei încasări vor fi direcționate către acțiunea „100 de zâmbete-n DAR” pentru sprijinirea a 100 de copii cu probleme din zonă.
Ingrid Sabău spune că Sabres e un loc de suflet – „ne dorim să oferim clientului nostru momente frumoase de care să își amintească cu drag. Credem că reușim să o facem prin mâncarea noastră (sănătoasă și gustoasă), prin prețurile accesibile pe care le practicăm, prin serviciile noastre cât și prin atmosfera oferită în restaurantul nostru sau prin evenimentele organizate. Și nu ne oprim aici: pentru că Sabres e întotdeauna „alta mâncare de pește”…
Restaurantul Sabres se găsește în Timișoara, pe strada Craiova nr.1, iar rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0356 430 001 .
Articol publicat de Georgeta Bocșe în numărul 6 al Revistei Millésime, ianuarie 2014.
NO COMMENT