Letonul Raimonds Tomsons in varsta de 36 de ani a castigat titlul de cel mai bun somelier din Europa si Africa in cadrul concursului organizat de catre Austrian Sommelier Union sub egida ASI (Association de la Sommellerie Internationale), in perioada 8-11 mai la Viena, Austria.
37 de canditati din tot atatea tari, s-au inscris in aceasta competitie, Romania fiind reprezentata de catre Julia Scavo. Dupa probele din rundele sferturilor si semifinalelor desfasurate in doua zile consecutiv, datorita punctajului foarte strans in finala au ajuns 4 canditati, si nu 3 cum prevede in mod normal regulamentul: Julia Scavo din Romania, Piotr Pietras din Polonia, Raimonds Tomsons din Letonia si David Biraud din Franta.
Finala concursului a avut loc in seara zilei de 11 mai in sala de evenimente a Parkhotel Schonbrünn in fata a peste 400 de invitati, pe scena fiind amplasate trei mese de restaurant. Pentru a obtine titlul de cel mai bun somelier din Europa si Africa, concurentii au trecut prin mai multe probe ce au inclus servirea completa a unei sticle magnum de sampanie in mod egal in 18 pahare, servirea unui sake ca aperitiv, asocierea unui meniu de bauturi unui meniu prestabilit cu preparate culinare, decantarea si servirea unui vin rosu sau descoperirea greselilor dintr-o lista de vinuri. Nu au lipsit nici degustarile in orb, ce au presupus analiza organoleptica a unui vin rosu si identificarea lui, degustarea a 6 bauturi diferite din pahare negre si gruparea lor in functie de produsul de baza din care sunt obtinute, identificarea a 4 vinuri dulci. Toate probele s-au desfasurat contra-cronometru, concurentii reusind de cele mai multe ori sa se incadreze in timpul alocat.
In urma jurizarii, comisia tehnica condusa de Gerard Basset MS, MW l-a desemnat castigator pe Raimonds Tomsons din Letonia, podiumul fiind completat de Piotr Pietras din Polonia pe locul 2, locul 3 fiind impartit de Julia Scavo din Romania si David Biraud din Franta.
NO COMMENT