Zona din apropierea Aradului, aria Miniş- Măderat în mod particular, a fost dintotdeauna recunoscută ca fiind regiune viticolă bună. Se spune că primii care au făcut aici vin au fost dacii liberi, ceea ce înseamnă că zona are o tradiţie pe peste 1500 de ani în viticultură, fapt ce clasifică zona Miniş – Măderat ca fiind una dintre cele mai vechi podgorii de pe actualul teritoriu al României.
Pe vremea Austro-Ungariei zona, dar şi vinurile provenite de aici se bucurau de mare popularitate. În special vinul roşu obţinut din Cadarcă după metoda aszú. Nici azi lucrurile nu stau altfel. Vinurile din podgoria Miniş-Măderat se bucură de recunoaştere atât la noi în ţară, dar mai ales în ţările vecine.
Wine Princess, pionierii enoturismului
Podgoria Aradului este zona situată la est şi la nord-est de municipiul Arad şi cuprinde între altele localităţile Covăsânţ, Ghioroc, Miniş, Păuliş, Pâncota, Şiria şi Radna. În ultimii ani atât investitorii privaţi, dar şi autorităţile locale au îneput să depună eforturi susţinute pentru ca zona viticolă să fie cât mai vizibilă, mai accesibilă. Între pionierii enoturismului din zonă, dar şi din România este compania Wine Princess. După ce şi-au început oficial activitatea în 1999 şi şi-au consolidat poziţia ca şi producător de vinuri, remarcându-se prin soiurui locale cum ar fi Mustoasa de Măderat, dar şi Cadarca care a devenit în timp un exponent al zonei, au început demersurile pentru construcţia unei pensiuni. Astfel că cei care doresc să cunoască vinurile lui Balla Géza să poată să şi înopteze după degustare.
Cu ajutorul fondurilor SAPARD a fost construită pensiunea cu 40 de locuri de cazare. Aceasta se află lângă crama din comuna Păuliş, oaspeţii având posibilitatea de a alege între camere cu 2 sau 3 paturi sau chiar apartamente. Micul dejun este inclus, iar cu solicitări prealabile se pot organiza degustări într-una din cele mai mari pivniţe din zonă şi mese bogate pe bază de vânat sau alte preparate culinare deosebite.
La Wine Princess se poate ajunge foarte uşor din Arad, spre drumul către Deva, Păuliş fiind la doar 26 km de Arad. Aproape de centrul comunei se află pensiunea. Veţi vedea o curte mare cu pensiunea pe stânga şi în capăt spaţiile pentru vinificare. Curtea are loc de joacă pentru copii, mai multe foişoare şi loc de foc amenajat. Aici Balla Géza vă va prepara un bográcsgulyás aşa cum numai el ştie să facă. Bineînţeles că nici vinul casei nu va lipsi de la ospăţ.
Pensiunea este concepută în principal pentru grupuri şi nu neapărat pentru turism individual, dar şi dacă sunteţi numai în trecere puteţi trece pe la Wine Princess să gustaţi un vin bun sau să vizitaţi vechea pivniţă de sub primăria comunei. Indiferent care variantă o alegeţi e recomandabil să vă anunţaţi sosirea astfel încât toate cele necesare să fie pregătite.
Vechea pivniţă unde este amenajată şi sala de degustare poate găzdui peste 50 de persoane pentru masă sau degustare, fiind locul potrivit pentru organizarea unor evenimente corporate sau pentru team building. În pivniţă veţi putea vedea şi butoaiele imense în care se mai păstrează vin, dar şi spaţiul pentru învechirea vinurilpor deja la sticlă. Capacitatea totală de depozitare de la Wine Princess fiind de circa 5000 hl.
Dacă aţi mai fost şi cu altă ocazie la Wine Princess ştiţi deja că pe cele mai bine de 60 de hectare, Balla Géza cultivă pe lângă Cadarca şi Mustoasa de Măderat deja amintite şi Burgund, Pinot Noir, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc şi Fetească Regală, dar anul acesta în noua gamă Stone Wine, a fost lansată şi o Fetească Neagră de excepţie. Pe pagina de internet a companiei (wineprincess.ro) găsiţi toate detaliile legate de vinuri şi de pensiune. Tot acolo puteţi face şi rezervările.
Miniş, Păuliş şi drumul vinului
Vizita la Wine Princess şi degustarea vinurilor făcute de Balla Geza vă pot fi pretext pentru a vizita şi împrejurimile. Potenţialul turistic al zonei a fost identificat şi de autorităţile locale, astfel că s-a demarat anul trecut poiectul „Drumul Vinului Păuliş – Ghioroc – Covăsînţ – Şiria“, în valoare de peste 60 de milioane de lei. Proiectul cofinanţat prin Programul Operational Regional 2007-2013 presupune construcţia şi reabilitarea drumurilor care să faciliteze accesul în localităţile cuprinse în acest program.
Din punct de vedere enoturistic localităţile Miniş, Păuliş şi Pâncota sunt între cele mai atractive, viile judeţului fiin concentrate, aproape în totalitate în aceste zone.
În afară de plimbările printre vii şi degustările de vin de la producătorii locali, cei care trec prin această zonă pot vizita şi numeroase obiective de importanţă istorică pentru dezvoltarea regiunii.
Păuliş este situată în zona de contact a Culoarului Mureşului cu Câmpia Aradului şi Muntii Zarandului. La Păuliş se poate ajunge pe drumul european E 68 şi mai apoi pe drumul judetean DJ 708B ori cu trenul pe calea ferată Arad – Bucureşti.
Puteţi aici vizita pe lângă crama Wine Princess, despre care am amintit şi mai devreme şi Conacul de la Baratca, parcul dendrologic, aşezarea fortificată şi biserica datata din secolele 14 – 16 situate pe Dealul Carierei din Cladova. Nu în ultimul rând o atracţie poate fi şi vizita la renumitele valuri de apărare de la Sâmbăteni. Acestea sunt considerate ca aparţinând epocii daco – romane.
Comuna Ghioroc este situată în zona de contact a Munţilor Zărand cu Câmpia Aradului, pe Canalul Matca. Aici a luat fiinţă prima linie electrificată de tramvai din Estul Europei şi a opta din lume. Chiar dacă linia veche nu mai există, în continuare se poate circula cu tranvaiul din Arad şi până la Ghioroc, iar cu ocazia unor evenimente deosebite regia locală de transport scote din depou şi vechea garnitură „Săgeata Verde” din 1912 . De altfel în comuna arădeană funcţionează şi muzeul tramvaiului.
În Ghioroc unul dintre cele mai populare obiective este lacul cu o suprafaţă de peste 10 hectare ce s-a dezvoltat ca şi zonă de agrement. Există aici plaje amenajate, iar localnicii, dar şi turiştii vin şi la pescuit.
Pentru iubitorii vinului Muzeul viei şi vinului din Miniş, care apraţine tot de comuna Ghioroc este un popas obligatoriu. Acesta a fost amenajat în 1988 şi prezintă piese arheologice, unelte, instalaţii, documente şi fotografii privind istoricul viticulturii şi vinificatiei din podgoria Miniş-Măderat.
Prima atestare documentară a viilor de la Miniş datează din secolul 11. De atunci şi până azi suprafaţa cultivată a crescut permanent. În 1636, principele Gheorghe Rakoczi a cerut săparea în stâncă a unei pivniţe cu o capacitate de 7000 hl la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivniţă la Miniş. În anul 1881, castelul a devenit sediul Şcolii de Viticultură, primul de acest fel din regiune. Tot la muzeul viei şi vinului puteţi afla despre colecţia de peste 50.000 de sticle ale Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viniviticolă Miniş.
Oraşul Pâncota este aşezat în zona centrală a judeţului Arad, la poalele Munţilor Zărandului. Aici puteţi vizita centrul viti – vinicol, crama veche şi Palatul Schulchowschi, devenit azi, sediul primariei. Palatul Schulchowschi este dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din judetul Arad.
Drumul vinului românesc
Proiecte intitulate „Drumul vinului” au mai fost demarate şi în alte regiuni viticole din ţară, fie de autorităţile locale, fie de asociaţiile producătorilor din zonă. Acestea sunt departe de a fi perfecte, enoturismul românesc este o sintagmă care cu greu îşi găseşte corespondent în realitate, dar cu toate acestea avem deja vinuri frumoase, există producători deschişi, iar problema cazării poate fi uşor rezolvată. Pionieratul trebuie sprijinit şi încurajat, iar criticile constructive şi feed-backul onest sunt esenţiale pentru progres. Misiunea noastră, a iubitorilor de vin, este să dăm o şansă acestor locuri, să mergem să le vedem, iar producătorii şi autorităţile trebuie să facă un mic efort pentru a-şi face cunoscută oferta, să îmbunătăţească căile de acces şi să prezinte totul într-o manieră cât mai atractivă. Doar în acest fel vom putea vorbi cu adevărat de enoturism în România şi doar aşa drumul vinului va duce undeva.
NO COMMENT