Farmecul Merano Wine Festival

“Mi se pare că doar ieri am avut ideea de a transforma orașul Merano într-unul european al rafinamentului, unde trecutul, prezentul și viitorul lumii vinului și al gastronomiei să-și găsească locul pentru a converge, a se amesteca și a se conecta.”

Acestea sunt cuvintele rostite de către Helmuth Köcher, președinte și fondator al Merano Wine Festival, cuvinte care exprimă foarte bine ce înseamnă acest Festival ajuns la cea de-a 27-a ediție.

Partea referitoare la cifre a fost acoperită într-un articol precedent, așa că am să amintesc doar faptul ce demonstrează succesul Festivalului, și anume că la această ediție au fost prezenți cu 8,5 % mai mulți vizitatori, depășindu-se pragul de 11.000.

 

Și acum, de ce îmi place acest festival?

În primul rând, ar fi locul încântător în care se desfășoară, Kurhaus din orășelul Merano (sau ținând cont că ne aflăm in Tirolul de Sud, Meran, ambele variante fiind oficiale). Merano se află într-o vale străbătută de râul Passirio/Passer și este înconjurat de munți care ajung la o înălțime de 3.335 m și până la ei, de dealuri pe care se înșiră rânduri de viță de vie.

Kurhaus ar fi într-o traducere exactă sanatoriul, dar este de fapt o clădire foarte frumoasă construită în 1874 și extinsă în 1912 și 1914, care a fost un centru spa cu casino renumite în perioada când Merano era frecvent vizitat de către Împărăteasa Sissi și aristocrația austriacă. În Kurhaus, există mai multe săli în care se desfășoară festivalul, dar cu adevărat impresionantă este Kursaal, sala principală care te îndeamnă mai degrabă la cure de vin decât la alte tratamente.

Ar fi apoi atmosfera creată de aceste locuri, una mult mai intimă, mai caldă față de cea de la marile festivaluri gen Prowein, Vinexpo sau Vinitaly. Te afli într-un loc în care “respiri” istorie și frumusețe naturală la fiecare pas, indiferent că te afli în Kurhaus degustând vinuri atent selecționate sau pe străduțele pavate cu piatră ale orășelului cu micile magazine vânzând aproape orice de la suveniruri la specialități din carne și brânză sau pe promenada râului (există una de vară și una de iarnă) sau pe drumul, străbătut în trecut de multe ori de către Sissi, prin grădinile terasate înspre Castelul Trauttmansdorff.

Nu în ultimul rând, ar fi selecția de vinuri italiene și străine, diferită față de alte festivaluri. Selecția se face cu mult timp înainte, de către o comisie de specialiști, astfel încât fiecare expozant va prezenta spre degustare cele mai bune etichete din portofoliu. Pe lângă aceasta, e posibilitatea de a degusta “tematic”, fiecare regiune viticolă a Italiei fiind concentrată într-o sală sau zonă a acesteia. Și dacă selecția și organizarea nu sunt de ajuns, există și bonusuri. Unul ar fi zona producătorilor din Champagne, producători prezenți în fiecare an într-un număr suficient astfel încât să înțelegi de ce există champagne și există apoi alte spumante (deși spumantele italiene din Franciacorta și Trento vă vor face să analizați mai atent cât și dacă există o diferență). Alt bonus ar fi zona gourmet, iar aici poți să “pierzi” tot atât de mult timp ca și la vinuri, degustând beri artizanale, uleiuri de măsline, oțet balsamic cu diverse arome, clasicii cozonaci “Panettone” cu umpluturi care de care mai tentante, brânzeturi de toate tipurile și texturile, mezeluri și produse din pește, gem … și lista poate continua. Ieșind din Kurhaus, te așteaptă un alt bonus, care deși e contra cost, merită toți banii: autobuzul cu etaj unde îți închei ziua savurând o champagne, bineînțeles la o măsuță de la etaj.

 

Dacă toate acestea sau o parte din cele expuse aici v-au convins, ne vedem la a 28-a ediție a Merano Wine Festival în perioada 8-11 noiembrie 2019.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.