Universul iubitorilor de vin continuă să se extindă în România și să coaguleze deopotrivă producătorii, specialiștii lor, distribuitorii, platformele de informare&educare și consumatorii de povești frumoase din lumea lui Bacchus.
Asociația pentru cultura și civilizația vinului Millésime rămâne fidelă principiului încurajării excelenței și oferă recunoașterea sa ambasadorilor bucuriei oferite de degustarea unui vin bun.
Alături de cei pe care Millésime i-a răsplătit deja cu titlul de “membru de onoare” (domnii Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Mugur Isărescu), s-a decis de curând extinderea acestor diplome de recunoaștere și pentru persoanele din lumea vinului care au fost parteneri constanți de-a lungul anilor ai eforturilor educative ale Asociației.
Primele diplome de “membru de onoare” acordate în 2019 au avut ca destinatari familiile Kripp și Bauer.
Baronii Ileana și Jakob Kripp au revitalizat cultura de viță-de-vie și realizarea de vinuri de foarte bună calitate pe domeniul moștenit în zona Drăgășani. Vinurile “Stirbey” se diferențiază în peisajul autohton prin potențialul foarte bun de învechire (atât la soiurile roșii, cât și la cele albe), dar și prin criteriile foarte înalte de calitate pe care și le-au autoimpus. Soiurile de struguri românești (Fetească Regală, Crâmpoșie Selecționată, Tămâioasă Românească, Novac, Negru de Drăgășani) sunt ambasadori de cinste ai potențialului zonei Drăgășani.
Viziunea familiei Kripp s-a concretizat prin efortul permanent depus de oenologul lor, germanul Oliver Bauer – cucerit din anul 2003 de frumusețile și potențialul Drăgășaniului.
Alături de soția sa, Raluca Bauer, ei au creat în 2012 Crama Bauer, în vecinătatea domeniului Stirbey, ca o extindere a activității. Aici, accentul se pune pe evidențierea potențialului terroir-ului unic și al soiurilor mai puțin populare (ca Sauvignonasse sau Crâmpoșie Selecționată), dar și pe interpretarea “de autor” a soiurilor mai populare în Romania (Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot).
Diplomele de membri de onoare le-au fost acordate celor patru prieteni ai Asociației Millésime cu ocazia evenimentelor pe care le organizează anual in preajma datei de 1 mai.
Anul acesta, în seara zilei de 3 mai a avut loc renumita deja Cină în Vie a cramei Bauer, unde s-au strâns peste 100 de prieteni ai vinului și ai familiei Bauer. Pe lângă mâncărurile absolut delicioase și muzica bună, vedetele serii au fost Raluca și Oliver Bauer, alături de “purtătorii de cuvânt” ai eforturilor lor: Sauvignon Blanc, Rose și Merlot.
Diplomele de “membri de onoare Millésime”, oferite cu această ocazie, au fost primite cu entuziasm și ne bucurăm de participarea Cramei Bauer în premieră cu un stand propriu Bauer la Salonul Vinurilor Millesime 2019 din Oradea.
A doua zi, în 4 mai, între orele 12 și 19 a avut loc aniversarea cramei Stirbey. Eforturile organizatorice deosebite au transformat sala barrique-urilor în cameră de degustare, zona de depozitare a sticlelor a devenit bucătărie, iar terasa cramei s-a metamorfozat în zonă de lounge.
Prin amabilitatea gazdelor (Ileana si Jakob Kripp) ne-am bucurat și de un scurt program folcloric organizat în parteneriat cu copiii din Asociația Elijah (pe care Stirbey o susține financiar).
Vinurile propuse spre degustare au inclus întreaga gamă de vinuri spumante, albe, rose și roșii din portofoliul actual al Cramei Stirbey, iar o verticală de Fetească Regală a încununat o întâlnire cu vinurile (dar și cu proprietarii) de înaltă ținută.
Prezența în persoană a soților Kripp în Oradea, la SVM 2019, ne-a fost confirmată cu ocazia decernării diplomelor de “membri de onoare Millésime” – diplomele fiind așezate imediat în încăperea dedicată istoriei domeniului Stirbey.
Rând pe rând, toți prietenii (mai vechi și mai noi) ai Asociației Millésime vor fi răsplătiți pentru parteneriatul și prețuirea pe care au demonstrat-o Asociației și pentru tenacitatea și ambiția de a face vinuri bune și foarte bune în România.
NO COMMENT