READING

Cele doua lumi ale vinului – Lumea Veche versus Lu...

Cele doua lumi ale vinului – Lumea Veche versus Lumea Noua

Exista nenumarate diferente (dar si apropieri) intre vinurile din Lumea Veche si cele din Lumea Noua.

Voi incerca sa vi le prezint pe scurt atat pe cele care le deosebesc, cat si pe cele care le apropie.

Ca mai mereu, recursul la istorie ne ajuta si de aceasta data la clarificarea acestei diferentieri:
– Lumea Veche este reprezentata de tarile care au produs vin de sute (uneori, mii) de ani – in mod special tarile europene, dar si tari mai indepartate, cum ar fi Iran, Liban, Turcia si Israel.
– Lumea Noua este compusa din tarile care au introdus cultura vitei-de-vie mult mai tarziu, in urma colonizarii de catre fosti locuitori ai Lumii Vechi (tarile din America de Nord, Australia, America de Sud, India, Africa), sau ca efect mai recent al globalizarii si al raspandirii obiceiurilor vestice (China, Japonia).

Diferentele intre vinuri incep:
a) de la legislatia locala (foarte stricta in Lumea Veche si mult mai relaxata in Lumea Noua);
b) de la standardele DOC-urilor (in Lumea Veche: normari ale cantitatilor de struguri obtinute la hectar, standardizari ale perioadelor de recoltare, restrictii ale soiurilor de struguri acceptati in cupaje, respectiv libertati practic nelimitate de a crea venuri dupa bunul plac in Lumea Noua);
c) de la stilurile de vinificatie (mai sobre si subtile in Lumea Veche, mai expresive, mai dominate de alcool si de gustul intens de fructe in Lumea Noua);
d) de la tehnologiile folosite (mai traditionale in Lumea Veche, fata de introducerea celor mai noi tehnologii in Lumea Noua),
e) si pana la influentarea rezultatului final (o mai clara expresie a conditiilor in care s-au dezvoltat strugurii – climat, altitudine, tipul de sol in care a fost plantata vita-de-vie (pe scurt: terroir) in Lumea Veche, in contrapartida cu personalitatea vinificatorului si impunerea propriului sau stil de vinificatie in Lumea Noua) s.a.m.d.

Dar, lumea vinului este in continua transformare, asa ca nu ne vom mira descoperind vinuri produse in Lumea Veche folosind insa toate “armele” Lumii Noi: tehnologii de ultima generatie, drojdii selectionate sau “vinificatori zburatori”(flying winmakers), adica enologi care toamna creeaza vinuri in Europa, iar primavara in emisfera sudica, practicand stiluri de vinificare similare atat in Lumea Veche, cat si in Lumea Noua, apropiind astfel cele doua Lumi.

Trebuie spus ca “relaxarea” legislatiilor nationale si a regulilor DOC din Lumea Noua a favorizat productia de masa, permitand producatorilor sa obtina vinuri foarte ieftine si astfel penetrand piata mondiala a vinurilor, chiar daca au oferit nu de putine ori vinuri de o calitate mai redusa.

In acelasi timp, din marea masa de producatori ai Lumii Noi s-au desprins si cateva crame care au decis sa isi ajusteze practicile la cele din Lumea Veche si sa produca in Lumea Noua vinuri de o calitate exceptionala (dar, desigur, la costuri mult mai mari decat vinurile obisnuite din Lumea Noua).

La fel, s-au inmultit si in Europa producatorii care incearca sa obtina “the best of both worlds”, producand vinuri cat mai apropiate stilistic de cele din Lumea Noua.

De fapt, principalul beneficiar al acestei diversitati ramane consumatorul final, care are parte de vinuri foarte diverse si disponibile pe toate palierele de pret. Iar un consumator educat va avea cu siguranta placerea descoperirii a noi si noi vinuri.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.