Desi de 20 de ani locuitor al capitalei, petrecand mult timp mergand, conducand, biciclind, trotinand si alergand (ok, alergat destul de putin spre nu prea) si tot nu as fi gasit locul asta daca nu as fi avut un GPS bun! Am intrat intr-un cartier intunecat al Bucurestiului, zona industriala veche acum transformata in sedii de firme de servicii si spatii creative. Am parcat intr-o curte neprietenoasa dar m-am linistit vazand etajul 1 luminat si cativa oameni intrand tacuti in cladirea a carei perioada de glorie a fost clar acum multi ani.
Materia Repositorium este un spatiu ne-conventional, un mix de studio de design de mobila, magazin de articole de interior, galerie de arta si spatiu de evenimente. Toate acestea in cladirea veche de 118 ani a fostei Fabrici de textile Bucuresti, devenita de-a lungul timpului Inteprinderea nr. 2332 Bella Broiner si apoi Fabrica de tricotaje Crinul. Oferta este exotica si pretentioasa, cu branduri exclusiviste si necunoscute consumatorului obisnuit, cu opere de arta al unor artisti mai mult sau mai putin cunoscuti. Un target de clienti exclusivist din care recunosc ca mi-ar face sa fac parte.
Intampinarea a fost prietenoasa, de parca am fi fost niste obisnuiti ai casei. Ne-am asezat curiosi la masa desavarsit dichisita cu ochii scanand decorurile si oamenii ce se adunau usor-usor.
Totul a fost pus la cale, ca in fiecare luna, de catre echipa WeDine impreuna cu partenerii sai pentru unul dintre evenimentele lor de private pop-up dining. Iar rezultatul este de fiecare data spectaculos, unul dintre cele mai incitatnte si bine organizate evenimente de felul acesta din Bucuresti.
Fiecare eveniment WeDine are in centru prezenta unui chef renumit. La Repositorium, invitat a fost Ciprian Nicolescu, executivul de la Ramada Craiova, chef scolit si trait timp de 12 ani, ca multi altii, in strainatate. Venind inapoi in Romania, chef-ul a acceptat trei provocari: de a face performanta intr-un oras de provincie romanesc al carui renume in ceea ce priveste partea culinara nu este foarte ridicat. Sa re-interpreteze si sa scoata din amorteala vechi retete romanesti, in special cele locale, oltenesti, folosind cat de mult posibil ingrediente de la furnizori din zona. Si sa educe clientela craioveana, pentru ca restaurantul nu se adreseaza numai clientilor hotelului ci si locuitorilor urbei.
Iar cand alaturi sloganul declarat al chef-ului, “obsession for prefection”, cu numele WeDine, asteptarile sunt foarte, foarte mari. Impreuna cu o echipa mica dar foarte dinamica a muncit din greu pentru seara Repositorium. A alergat, s-a aplecat, a asezat, a combinat ore bune ingrediente pentru un meniu spectaculos. Las intentionat denumirile din limba engleza pentru ca este un detaliu ce contribuie la imagine si concept si da, sunt si dificil de tradus:
spoon tasting
salmon tartar cones with black caviar crème fraîche
bloody mary
avocado on a spoon
to follow | beetroot rhapsody
whipped goat cheese, pickled beetroot, beetroot glass, beetroot puffs
from the ocean | tilapia
cauliflower, pickled onion, onion ash, mussel, purple potato, confit egg yolk, sea foam
from the land | crépinette of veal
potato mousselline, caramel pop-corn perfume, burnt baby vegetables,
popping rinds, earth, truffle jus
prelude | modernist agave crème brulée
fig, coconut meringue, mojito sorbet
Nu stiu daca ar mai fi de spus ceva in afara de insiruirea asta pretentioaso – delicioasa de feluri de mancare. Poate doar ca, din pricina locatiei care nu ofera absolut nimic din infrastructura de care un chef are nevoie, ar mai fi fost nevoie de inca 0,01% pentru a atinge 100% perfectiune.
Recunosc ca principalul motiv pentru care am participat au fost bauturile. Vinurile, ca sa fiu mai exact. Asteptarile erau insa scazute avand in vedere meniul de vinuri anuntat si confuze in ceea ce priveste cocktail-urile, lume aproape necunoscuta mie. Am fost surprins de ce au putut crea cei de la Interbelic Victoria, colaboratorii WeDine pe partea licoroasa. “The New Experiment”, welcome drink-ul, a fost spectaculos: un amalgam arctic savuros, aburind la propriu, de ingrediente necunoscute. “Adventure of a lifetime”, “Zacapa Redoni”, “Rose Rita”, “Dutch Mule”, “A Golden State of Mind”, “Old fashioned in the Clouds”, “Gruffita with Spanish Accent” poate sunt denumiri familiare printre profesionisti si impatimiti dar nume foarte exotice si incitate pentru un novice. Experienta pe partea de vinuri insa poate fi foarte mult imbunatatita, nume ca “Vila Babiciu Sauvignon”, “Cote de Provence Rose” si “Vila Babiciu Cabernet & Merlot” facand fata cu greu, chinuit unui meniu elaborat si unei concurente spectaculoase de cocktail-uri.
Experienţă de fine pop-up dining surprinzatoare, exotica, extrem de muncita si aproape desavarsita, conceptul WeDine este unul dintre apogeurile momentului intr-o lume culinara bucuresteana in continua crestere.
Articol scris de Nicusor Cazan.
NO COMMENT