READING

Viña Errázuriz – Cele mai bune vinuri ale celui ma...

Viña Errázuriz – Cele mai bune vinuri ale celui mai bun pământ

Chile, 1870. Don Maximiano Errázuriz, unul dintre cei mai de succes politicieni şi totodată unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri chilieni la acea dată, decide să planteze 300 de hectare cu viţă-de-vie în Panquehue, o mică localitate situată în regiunea Valle de Aconcagua. Era prima plantaţie cu viţă-de-vie din zona respectivă, până atunci viţă-de-vie fiind plantată doar în jurul capitalei Santiago. În 1870 se puneau astfel bazele domeniilor Viña Errázuriz.

Plantaţiile cu viţă-de-vie ale familiei Errázuriz erau văzute la finele secolului al 19-lea ca un model superior al tehnicii în viticultură, cu atât mai mult cu cât Don Maximiano afirmase la un moment dat: „Viţa de vie trebuie să fie atent îngrijită şi tratată ca o operă de artă, deoarece durata ei de viaţă se desfăşoară în paralel cu cea a oamenilor. O viţă de vie trebuie să fie educată, îngrijită, şi instruită ca un om, acesteia nu ar trebui să i se permită să crească fără o orientare, iar pentru a da roade corespunzătoare ea nu trebuie să-şi întindă ramurile în zadar.”

 

Tradiţia continuă şi azi mulţumită lui Eduardo Chadwick, urmaşul lui Don Maximiano. Eduardo este a cincea generaţie a familiei sale care se implică în domeniul vinului.

Eduardo Chadwick şi-a inceput cariera în domeniul vinului în 1983, la vârsta de 23 ani alăturându-se tatălui său Alfonso Chadwick-Errázuriz. După dobândirea cunoştinţelor în viticultură şi vinificaţie, s-a concentrat pe integrarea unor noi practici viticole şi achiziţionarea de echipamente moderne pentru vinificaţie.

În 1995, Eduardo a format un parteneriat cu Robert Mondavi şi cu familia sa din Napa Valley, California, cu scopul de a crea primul vin chilian de renume (icon wine) – Sena, ce a fost lansat în ianuarie 1997. Astăzi, Eduardo este proprietarul unic al cramei şi încearcă să transforme podgoria Seña Hillside într-o proprietate biodinamică pentru a evidenţia adevăratul „terroir” al acestui domeniu. Colaborarea chiliano-americană a produs de asemenea vinurile super-premium Arboleda, Caliterra şi Colchagua.

În iulie 2005, revista Decanter l-a inclus pe Eduardo Chadwick printre cei cincizeci cei mai influenţi de oameni din industriei vinului, iar crama Viña Errázuriz a fost descrisă ca un „reper al calităţii în Chile”.

În 1988 a fost creat Don Maximiano Founder’s Reserve, primul vin ultra-premium de la Viña Errázuriz, folosind cei mai buni strugurii din viile de pe dealurile de granit ale emblematicului domeniu creat de Don Maximiano.

Don Maximiano Founder's Reserve

În 2002, linia de vinuri de ultra-premium a fost completată de prima ediţie a vinului Viñedo Chadwick, obţinută din recolta anului 1999. Acesta vin denumit în onoarea lui Don Alfonso Chadwick provine din struguri crescuţi la casa familiei Chadwick, acum un reper istoric în Maipo Alto Valley. Podgoria este plantată pe un teren care nu are doar un terroir unic dar a şi fost cândva un câmp de polo.

 

Degustarea de la Berlin

 Pe 23 ianuarie 2004, un eveniment istoric a avut loc la Berlin. Într-o degustare în orb a celor mai bune vinuri franţuzeşti şi italiene, provenind din regiuni cu tradiţie ca Bordeaux şi Toscana, Eduardo Chadwick a prezentat cinci vinuri produse de Viña Errazuriz din recoltele anilor 2000 şi 2001: Viñedo Chadwick (2000 şi 2001), Sena (2000 si 2001) şi Don Maximiano Founder’s Reserve (2001). Vinurile chiliene au reuşit să eclipseze vinurile unor crame frantuzeşti renumite, precum Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, dar şi vinuri italiene devenite cult ca Tignanello, Sassicaia, Solaia şi Guado Al Tasso. Pe primele trei locuri ale degustării comparative au ieşit Vinedo Chadwick 2000, Sena 2001 şi Chateau Lafite 2000. Clasamentul a fost întocmit într-un degustare în orb realizată de Steven Spurrier alături de treizeci şi şase dintre cei mai apreciaţi jurnalişti, scriitori şi comercianţi de vin din Europa.

Hotel Ritz Carlton din Berlin a fost decorul perfect pentru acest eveniment de două zile, la care s-au adunat unii dintre cele mai respectaţi jurnalişti de vin, scriitori şi comercianţi europeni. În prima seară, oaspeţii au avut şansa de a vedea câteva vinuri vechi în cadrul a două degustări verticale: Sena (din 1995 până în 1998) şi Don Maximiano Founder’s Reserve (din 1995 până în 1998), completate de o cină cu un meniu special pregătit de bucătarul-şef Thomas Kellermann. Oaspeţii au avut posibilitatea de a vedea evoluţia acestor vinuri de-a lungul mai multor ani şi de a-şi face o idee despre terroir-ul regiunii Aconcagua Valley. A doua zi a început cu un seminar denumit Three Terroirs, susţinut de Eduardo Chadwick, în care erau prezentate comparativ Bordeaux, Toscana şi Chile şi care demonstra modul în care geografia influenţează vinul. Prezentarea a fost urmată de, istorica de acum, Degustarea de la Berlin.

Realizarea acestor degustări în orb în diferite oraşe din întreaga lume cum ar fi Sao Paolo şi Rio de Janiero – 2005, Tokyo şi Toronto – 2006, Copenhaga, Seul, Beijing şi Amsterdam – 2008, Londra şi Stockolm – 2009, New York şi Honk Kong – 2010, Zurich şi Helsinki – 2011 sau Moscova – 2012 face parte dintr-un program educaţional la nivel mondial dezvoltat de Vina Errázuriz în încercarea de a demonstra calitatea superioară a vinurilor chiliene unei audienţe internaţionale.

 

Articol publicat de Bogdan Bocșe.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.