READING

Bicicleta, modul ideal de a vizita cramele Cepturi...

Bicicleta, modul ideal de a vizita cramele Cepturii

Da, știu, nimeni nu recomandă alcoolul în același timp cu sportul. Și totuși, dacă le-am combina în așa fel încât rezultatul să fie o zi perfectă de pedalat printre vii, pe dealuri, plus degustări la crame bune românești? Acesta a fost scopul pe care ni l-am propus, Vlad, Alina și Lucia, adică echipa LoveWine.ro și cu mine (wineevents.ro aka Cazan cu Vin) la un început de octombrie 2013.

Iubitori de mers pe bicicletă, în special în natură și off-road, și în același timp entuziaști ai vinului, am început pregătirea unui eveniment ce se dorește a fi primul dintr-o serie de două pe an, toamna și primăvara, în diverse zone viticole ale României.

După două încercări modeste la Drăgășani, de data aceasta am reușit să adunăm în jurul nostru 40 de participanți, 3 crame interesate de acțiune și un traseu de 24 de kilometri.

Linia de start: crama SERVE

tur ciclims dealu mareAm ales zona Dealu Mare, comuna Ceptura mai precis, din mai multe considerente: apropierea de capitală, Bucureștiul aflându-se la numai o oră de mers cu mașina, multitudinea cramelor cu vinuri de calitate, frumusețea peisajelor și experiențele anterioare cu bicicletele în zonă.

După câteva ture de recunoaștere, am stabilit ca și punct de plecare crama celor de la SERVE, aflată chiar la poalele dealurilor de curbură, la limita de jos a parcelelor cu viță-de-vie. Traseul urcă în prima sa parte, pe drumuri neasfaltate, printre viile cramelor și ale micilor fermieri ai zonei pentru a ajunge, după 4 kilometri, în vârful dealului. Priveliștea este absolut spectaculoasă, ai la picioare întreaga Câmpie Română.

După 240 de metri diferență de nivel, urmează o lungă și mult așteptată coborâre înapoi în Ceptura, trecând prin satele de pe vârful dealurilor, Malu Roșu, Rotari și Șoimești. Sosirea a fost la Davino, aproape de ieșirea din comună spre drumul național.

Popas la Davino

În sala de degustare ne așteaptă o mică verticală de Domaine Ceptura Rouge, începând cu anul 2007 până în 2009 pentru a stabili și demonstra rolul acumulării anilor la viața unui vin.

După pauza de odihnă și degustarea de la Davino, am pornit agale înapoi spre punctul de plecare, crama SERVE. Tovarășul Săvulescu, activ și dimineața la primirea participanților și startul în tură, ne-a preluat de la poartă pentru a ne purta prin halele și depozitele cramei. Am început cu linia de îmbuteliere, am continuat cu hala de depozitare a sticlelor înainte de a lua drumul comercializării, apoi cu sala tancurilor de inox și ne-am oprit în sala baricurilor. Deși în plină campanie de cules, enologul Aurel Costachescu, ne-a explicat ce și cum se întâmplă în cramă.

Loc de reîncărcat bateriile: Terra Carpatica

Nicio tură cu bicicleta și nicio degustare nu ar fi completă fără o masă care să compenseze caloriile pierdute sau să liniștească vinul băut. Aici a fost rândul celor de la Terra Carpatica să intre în scenă. Este greu de imaginat masa cu bunătățile pe care le-au adus ei din zona Buzăului: babic, zacuscă, brânză de capră, ceapă și covrigi de Buzău, fasole bătută, carne la ceaun, tocană de legume, mămăligă cu rozmarin, pâine de casă. Să continu?

Unul dintre participanți mi-a șoptit la intrarea în Crama Rotenberg „Dom’le, aici miroase a vin”. Este adevărat, în ultima cramă vizitată, metodele de vinificare sunt diferite față de farmacia ce domnește la Davino și SERVE. Stilul tradițional, cu macerare în tocitori de lemn, butoaie vechi, dopuire manuală și probabil multe altele se alătură practicilor moderne: drojdii selecționate, tanc de inox pentru rosé, etc. Mihail Rothenberg, proprietarul cramei, un personaj carismatic, cu experiență profesională în lumea hi-tech, știe să vorbească pe înțelesul vizitatorilor. Un mare iubitor al mersului pe bicicletă, ne-a primit pe prispa casei, ne-a vorbit despre pasiunea sa, ne-a ghidat prin cramă și ne-a explicat cum face și cum vrea să continue în a vinifica Merlot de Ceptura.

Finish cu premii

tur ciclims dealu mare

Plimbare cu bicicleta a fost, mâncare gustoasă a fost, degustări și vizite la crame au fost, așa că mai rămăseseră de acordat premiile. Cel mai tânăr participant, cea mai aprigă fată pe bicicleta și cel mai curajos băiat au primit fiecare trofeul Turul Biciclist al Cramelor din Dealu Mare.

Pentru amatorii de trasee de bicicletă printre vii, variantele sunt multiple, în special în zona Dealu Mare unde concentrația de crame și suprafața cultivată cu viță-de-vie e cea mai mare. Cea mai bună referință în acest sens e la Urlați unde se organizează Maratonul Vinului, o cursă de mountain bike, foarte bine organizată de un grup de expați entuziaști, pe dealurile din jurul Cramei Lacerta și Aurelia Vișinescu, dealuri golașe, fără copaci, ce lasă vizitatorul să scruteze orizonul până departe în câmpie sau spre munții de curbură.

Trasee posibile sunt și în zona Drăgășanilor sau în Mehedinți, unde de curând Crama Corcova a organizat o cursa de alergare în vie, „Corcova Trail Race”. Nu în ultimul rând există posibilitatea explorării zonei de nord a țării, în Satu Mare, la Beltiug, Halmeu Vii sau Turuling Vii, unde sincer mi-ar place să petrec câteva zile pe bicicletă.

 

Articol publicat de de Nicușor Cazan (wineevents.ro) în numărul 6 al Revistei Millésime, ianuarie 2014.
foto: Alina Iancu (lovewine.ro)


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.