READING

Tacuinum Sanitatis sau cum ne învață istoria să tr...

Tacuinum Sanitatis sau cum ne învață istoria să trăim sănătos

Manuscrisul bogat ilustrat Tacuinum Sanitatis a fost comandat de un nobil italian la sfârșitul secolului al XIV-lea și are ca bază un manuscris arab din secolul al XXI-lea cunoscut sub numele Taqwim al-Sihha bi al-Ashab al-Sitta – adică Șase direcții pentru o sănătate bună. Volumul, un ghid pentru o viață sănătoasă, scris de medicul și filosoful Ibn Butlân, născut la Bagdad, este inspirat la rândul său din concepte ale filosofiei Greciei antice și întrunește circa 280 de sfaturi pentru un trai lung și sănătos, făcând în primul rând referire la obiceiurile alimentare, mai ales la beneficiile consumului de fructe și legume.

Manuscrisul a fost tradus în latină la jumătatea secolului al XXIII-lea și avea să cunoască popularitate sub numele de Tacuinum Sanitatis aproape un secol mai târziu când artiști din nordul Italiei ilustrează volumul și realizează mai multe copii care se vor răspândi mai târziu prin Europa. Șase exemplare au supraviețuit până azi și se găsesc în muzee și biblioteci din Austria, Belgia, Franța, Italia și Spania.

În 2008, editura spaniolă M. Moleiro Editor a editat și publicat singurul facsimil al Tacuinum Sanitatis, într-un tiraj de 987 exemplare, iar ediția a fost îmbogățită cu comentarii și observații ale unor reputați cercetători: Alain Touwaide (Smithsonian), Eberhard König (Freie Universität Berlin) și Carlos Miranda García-Tejedor (doctor în istorie).

Ibn Butlân indică în tratatul său faptul că un regim alimentar echilibrat ajută la prevenirea bolilor și clasifică cele 280 de teme în funcție de cele patru elemente ale naturii, anotimp, efecte terapeutice, astfel încât cartea să devină un ghid cât mai facil pentru profilaxia câtorva dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale vremii.

Arabul, și mai apoi artiștii italieni, descriu foarte bine 26 de tipuri de legume, 33 fructe, 3 tipuri de flori, 21 de specii de plante medicinale și mirodenii, trufe și 9 tipuri de cereale.

Beneficiile strugurilor

Desigur că strugurii și vinul ocupă un loc extrem de important în alimentația echilibrată și profilaxia mai multor boli. Tacuinum Sanitatis recomandă strugurii pentru un regim alimentar sănătos, având un aport nutrițional important, iar vinul este indicat la aproape orice tip de afecțiune.

Strugurii apar de mai multe ori în carte, sub mai multe forme: simplii, la facerea vinului, pentru ilustrarea toamnei, vânzarea de vin roșu și vin alb apare de asemenea prezentată, la fel și beneficiul consumului de stafide și chiar și obținerea de suc din struguri verzi e prezentată ca o practică comună. Strugurii cresc în copaci, pe stative speciale sau pe șir și sunt de culoare neagră, roșie sau aurie. Strugurii sunt recomandați pentru boli ale tractului digestiv și pentru curățarea intestinelor. Stafidele sunt recomandate mai ales pe timpul anotimpului rece, și mai ales bătrânilor, deoarece întăresc stomacul și ficatul și dau energie.

Ibn Butlân ne învață de asemenea să ne bucurăm de fiecare anotimp în parte și de roadele de sezon, dar scoate în evidență și importanța hranei spirituale: atrage atenția asupra beneficiilor dansului, conversațiilor plăcute și a muzicii bune. În fine acest codex nu e doar o sursă interesantă de informații medicale de valoare, dar și o sursă de informare extraordinară asupra vieții de zi cu zi a nobililor din evul mediu. Nu în ultimul rând ne demonstrează faptul că beneficiile consumului de struguri și al consumului moderat de vin sunt cunoscute încă din vechime.

 

Articol publicat de Georgeta Bocșe în numărul 6 al Revistei Millésime, ianuarie 2014.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.