READING

O nouă școală de qvevri în Georgia

O nouă școală de qvevri în Georgia

O școală și un centru cultural dedicat conservării meșteșugului de producere a qvevriurilor a fost construită în cea mai cunoscută regiune viticolă din Georgia, Kakheti.
Școala și academia de Qvevri situată în orașul Ikalto, la 110 km est de capitala Tbilisi, se va deschide la jumătatea acestui an.

La noua instituție vor avea loc nu doar ateliere și cursuri ținute de meșteșugari locali, dar vor exista și departamente care se vor ocupa de cercetare și turismul viticol georgian.

Una dintre temele de cercetare fiind modul în care în perioade diferite lutul a fost folosit pentru diverse tipuri de recipiente. Cursurile se vor ține și în limbi străine pentru a încuraja străinii să învețe cât mai multe despre vinurile georgiene. Proiectul finanțat de Banca Mondială costă peste 1 milion de dolari. Astăzi au rămas puțini artizani de qvevri-uri în Georgia, cei mai mulți în zonele Kakheti și Imereti. Qvevriurile sunt vase de lut cu forme asemănătoare unor amfore, folosite pentru fermentația și maturarea vinurilor. Obținerea vinului în qvevri-uri a fost desemnat ca moștenire culturală intangibilă UNESCO.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.