READING

Filoxera lovește regiunea viticolă Colorado

Filoxera lovește regiunea viticolă Colorado

Insecta a fost identificată deja în patru zone, începând din luna Noiembrie a anului trecut.

Filoxera, cea mai temută insectă din istoria viticulturii și-a făcut prezența într-una din regiunile viticole emergente ale SUA. Cercetătorii de la Departamentul național de cercetare în agricultură au confirmat prezența phylloxerei prima dată în Mesa County, Colorado, dar în decurs de o lună a fost identificată și în Grand Valley AVA, una dintre cele două apelațiuni aflate de-a lungul râului Colorado, și care înconjoară orașele Palisade și Grand Junction.

Filoxera este o insectă care se hrănește cu rădăcinile viței-de-vie, blocând posibilitățile de alimentare ale plantei. Vițele par slăbite la început, dar mor în decurs de câțiva ani. Micuța insectă a distrus aproape în totalitate vițele din Europa la finalul secolului 19 când a fost importată, accidental tot din Statele Unite. Soluția de atunci a fost altoirea vițelor vitis vinifera pe portaltoi american, soi care este rezistent la phylloxeră.

Tradiția viticolă începe în Colorado în 1890 când guvernatorul statului plantează  circa 25 de hectare în regiunea Grand Valley. Astăzi sunt plantate în zonă peste 400 de hectare cu vită-de-vie, aflate în proprietatea a peste 129 de crame.

Pe moment viticultorii sunt sfătuiți să supravegheze plantele și să curețe cu mare atenție utilajele. Nu în ultimul rând sunt sfătuiți să ceară pepinierelor care producă material săditor să aplice tratamentele corespunzătoare plantelor înainte de a le expedia clienților.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.