READING

Cu vinul la licitație – Nederburg Auction

Cu vinul la licitație – Nederburg Auction

În 1791, în Paarl Valley, Africa de Sud, un imigrant german pe nume Phillipus Wolvaart cumpără o suprafaţă de 49 de hectare de pământ, numită Nederburg, pe care plantează viţă de vie. Nouă ani mai târziu finalizează construcţia unui conac cu dependinţele aferente. Astfel se puneau bazele domeniului şi cramei  Nederburg.

În 1937 Nederburg ajunge în posesia lui Johann Georg Graue, care împreună cu fiul său Arnold vor aduce îmbunătăţiri semnificative în practica viticulturii şi a metodelor de vinificaţie. În 1969, Gunter Brözel – noul vinificator al cramei Nederburg – creează Edelkeur, primul vin alb dulce, produs în Africa de Sud din struguri culeşi la înnobilarea boabelor, afectaţi de mucegai nobil. Din păcate, vinul nu putea fi vândut, întrucât legislaţia Africii de Sud nu permitea producerea şi comercializarea vinurilor cu rest de zahăr natural mai mare de 20 de grame la litru. În urma unui lobby susţinut, autorităţile au modificat legislaţia, însă un vin special produs în ediţie limitată precum Edelkeur nu putea fi vândut pe piaţa liberă, întrucât putea deveni un produs de speculă, iar autorităţile se temeau că un singur cumpărător ar fi putut achiziţionat întregul lot. Trebuia organizată o modalitate prin care să fie asigurată o distribuţie corectă. Aşa a apărut în 1975 Nederburg Auction sau Licitaţia Nederburg. Enologul Günter Brözel se retrage în 2001 lăsându-i locul tânărului român Răzvan Macici, care devine vinificator şef, ocupând această poziţie şi în prezent.

Chiar dacă la prima ediţie a Licitaţiei Nederburg au participat doar 15 vinuri, ce au provenit de la cinci producători, acestea obţinând preţuri destul de scăzute – Edelkeur s-a vândut la preţul modest al unui vin local popular Lieberstein – evenimentul Nederburg Auction a atras de la început atenţia şi a oferit o experienţă educativă. În cei 37 de ani de activitate, Licitaţia Nederburg a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din lumea vinului, alăturându-se celebrelor licitaţii organizate la Kloster Eberbach şi Hospice de Beaune. Ca scopuri principale, acest eveniment şi-a propus stimularea producerii unor vinuri excepţionale, promovarea vinurilor din Africa de Sud şi asigurarea unei distribuţii cât mai echitabile a vinurilor rare. Organizată anual pe parcursul a două zile, Licitaţia Nederburg este în aceeaşi măsură un mijloc de a achiziţiona vinuri excepţionale, cât şi o modalitate de a realiza un act de binefacere. Dacă prima zi este dedicată strict licitaţiilor comerciale la care pot participa doar persoanele autorizate în prealabil, în cea de a doua zi a evenimentului se organizează o licitaţie de vinuri în scop caritabil, deschisă tuturor celor prezenţi.

La cea mai recentă ediţie, cea din septembrie 2011, au fost licitate 159 de etichete provenind de la 69 de participanţi (branduri, domenii sau producători), ce au depăşit ca încasări suma de 600 000 euro. Punctul culminant al licitaţiei l-a constituit achiziţionarea unei cutii de 6 sticle de Monis Collectors Port 1948 de către omul de afaceri nigerian Obi Josephat Ndibe la preţul de 68.000 ranzi sud-africani, adică aproximativ 6700 euro.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.