READING

Bicicleta, modul ideal de a vizita cramele Cepturi...

Bicicleta, modul ideal de a vizita cramele Cepturii

Da, ştiu, nimeni nu recomandă alcoolul în acelaşi timp cu sportul. şi totuşi. Dacă le-am combina în aşa fel încât rezultatul să fie o zi perfectă de pedalat printre vii, pe dealuri, plus degustări la crame bune româneşti? Acesta a fost scopul pe care ni l-am propus, Vlad, Alina şi Lucia, adică echipa LoveWine.ro şi cu mine (wineevents.ro aka Cazan cu Vin) la un început de octombrie.

 

Iubitori de mers pe bicicletă, în special în natură şi off-road, şi în acelaşi timp entuziaşti ai vinului, am început pregătirea unui eveniment ce se doreşte a fi primul dintr-o serie de două pe an, toamna şi primăvara, în diverse zone viticole ale României.

 

După două încercări modeste la Drăgăşani, de data aceasta am reuşit să adunăm în jurul nostru 40 de participanţi, 3 crame interesate de acţiune şi un traseu de 24 de kilometri.

 

Am ales zona Dealu Mare, comuna Ceptura mai precis, din mai multe considerente: apropierea de capitală, Bucureştiul aflându-se la numai o oră de mers cu maşina, multitudinea cramelor cu vinuri de calitate, frumuseţea peisajelor şi experienţele anterioare cu bicicletele în zonă. După câteva ture de recunoaştere, am stabilit ca şi punct de plecare crama celor de la SERVE, aflată chiar la poalele deaurilor de curbură, la limita de jos a parcelelor cu viţă-de-vie. Traseul urcă în prima sa parte, pe drumuri neasfaltate, printre viile cramelor şi ale micilor fermieri ai zonei pentru a ajunge, după 4 kilometri, în vârful dealului. Priveliştea este absolut spectaculoasă, ai la picioare întreaga Câmpie Română.

 

După 240 de metri diferenţă de nivel, urmează o lungă şi mult asteptată coborâre înapoi în Ceptura, trecând prin satele de pe vârful dealurilor, Malu Roşu, Rotari şi Şoimeşti. Sosirea a fost la Davino, aproape de ieşirea din comună spre drumul naţional.

 

Deşi crama celor de la Davino în mod normal nu este deschisă publicului spre vizitare, au făcut o excepţie pentru noi, înţelegând că evenimentul este unul de promovare al zonei, şi în special al vinului din Dealu Mare. Dan Balaban, acţionarul principal, împreună cu Bogdan Costachescu, vinificatorul cramei au avut bunăvoinţa de a primi în curtea cramei 40 de biciclete şi de a explica în detaliu întregul proces, de la culesul strugurilor până la îmbutelierea vinului. Vinurile au fost degustate direct din tancurile de inox, o bună exemplificare a evoluţiei şi producerii lor.

 

În sala de degustare ne aşteaptă o mică verticală de Domaine Ceptura Rouge, începând cu anul 2007 până în 2009 pentru a stabili şi demonstra rolul acumulării anilor la viaţa unui vin.

 

După pauza de odihnă şi degustarea de la Davino, am pornit agale înapoi spre punctul de plecare, crama SERVE. Tovarăşul Săvulescu, activ şi dimineaţa la primirea participanţilor şi startul în tură, ne-a preluat de la poartă pentru a ne purta prin halele şi depozitele cramei. Am început cu linia de îmbuteliere, am continuat cu hala de depozitare a sticlelor înainte de a lua drumul comercializării, apoi cu sala tancurilor de inox şi ne-am oprit în sala baricurilor. Deşi în plină campanie de cules, enologul Aurel Costachescu, ne-a explicat ce şi cum se întâmplă în cramă.

 

Nicio tură cu bicicleta şi nicio degustare nu ar fi completă fără o masă care să compenseze caloriile pierdute sau să liniştească vinul băut. Aici a fost rândul celor de la Terra Carpatica să intre în scenă. Este greu de imaginat masa cu bunătăţile pe care le-au adus ei din zona Buzăului: babic, zacuscă, brânză de capră, ceapă şi covrigi de Buzău, fasole bătută, carne la ceaun, tocană de legume, mămăligă cu rozmarin, pâine de casă. Să continu?

 

Unul dintre participanţi mi-a şoptit la intrarea în Crama Rotenberg ,,Dom’le, aici miroase a vin”. Este adevărat, în ultima cramă vizitată, metodele de vinificare sunt diferite faţă de farmacia ce domneşte la Davino şi SERVE. Stilul tradiţional, cu macerare în tocitori de lemn, butoaie vechi, dopuire manuală şi probabil multe altele se alătură practicilor moderne: drojdii selecţionate, tanc de inox pentru rose, etc. Mihail Rothenberg, proprietarul cramei, un personaj carismatic, cu experienţă profesională în lumea hi-tech, ştie să vorbească pe înţelesul vizitatorilor. Un mare iubitor al mersului pe bicicletă, ne-a primit pe prispa casei, ne-a vorbit despre pasiunea sa, ne-a ghidat prin cramă şi ne-a explicat cum face şi cum vrea să continuie în a vinifica Merlot de Ceptura.

 

Plimbare cu bicicleta a fost, mâncare gustoasă a fost, degustări şi vizite la crame au fost, aşa că mai rămăseseră de acordat premiile. Cel mai tânăr participant, cea mai aprigă fată pe bicicleta şi cel mai curajos băiat au primit fiecare trofeul Turul Biciclist al Cramelor din Dealu Mare.

 

Pe lângă satisfacţia de pe chipul bicicliştilor participanţi, am apreciat deschiderea cramelor către astfel de evenimente, nu doar a celor participante, ci şi a celorlalte care din pricina programului încărcat şi al distanţelor nu au încăput în desfăşurătorul evenimentului. Fără apropiere de consumator, fără transparenţa în ceea ce fac le va fi foarte greu pe termen lung sa rămână în preferinţele cumpărătorilor.

 

Pentru amatorii de trasee de bicicletă printre vii, variantele sunt multiple, în special în zona Dealu Mare unde concentraţia de crame şi suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie e cea mai mare. Cea mai bună referinţă în acest sens e la Urlaţi unde se organizează Maratonul Vinului, o cursă de mountain bike, foarte bine organizată de un grup de expaţi entuziaşti, pe dealurile din jurul Cramei Lacerta şi Aurelia Vişinescu, dealuri golaşe, fără copaci, ce lasă vizitatorul să scruteze orizonul până departe în câmpie sau spre munţii de curbură.

Trasee posibile sunt şi în zona Drăgăşanilor sau în Mehedinţi, unde de curând Crama Corcova a organizat o cursa de alergare în vie, „Corcova Trail Race”. Nu în ultimul rând există posibilitatea explorării zonei de nord a ţării, în Satu Mare, la Beltiug, Halmeu Vii sau Turuling Vii, unde sincer mi-ar placea să petrec câteva zile pe bicicletă.

Articol publicat de Nicusor Cazan in numarul 6 al revistei Millesime, ianuarie 2014

Foto: Alina Iancu – CrameRomania.ro


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.