„Vinul este cadoul cerului, noi nu îl bem pentru conținutul lui de alcool, ci pentru valoarea lui estetică” – Gheorghe Csávossy

Gheorghe Csávossy este un monstru sacru al viticulturii românești. A contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei vinului românesc...

Chile – țara și vinul

Am fost, am văzut, vă recomand și dumneavoastră: Chile, țara în care m-aș întoarce mereu. Pentru că...

Ghislain Moritz: „Drăgăşaniul a schimbat un lucru la mine: am învăţat să adaptez stilul meu la diferitele soiuri de aici”

De patru ani Ghislain Moritz e vinificatorul cramei Avincis, una dintre cele mai moderne crame din România,...

Cupă sau flûte – care e paharul ideal pentru degustarea șampaniei?

Există un pahar ideal pentru degustarea vinului efervescent, care să permită băuturii să se exprime la potențialul...

Șampania, măsura eternității

Din inerția tradiției, poate, din intuiția armoniei depline, mai degrabă, farmecul unor celebrări și sărbători întrevedem cel...

Tacuinum Sanitatis sau cum ne învață istoria să trăim sănătos

Manuscrisul bogat ilustrat Tacuinum Sanitatis a fost comandat de un nobil italian la sfârșitul secolului al XIV-lea...

Bicicleta, modul ideal de a vizita cramele Cepturii

Da, știu, nimeni nu recomandă alcoolul în același timp cu sportul. Și totuși, dacă le-am combina în...

Drumul doagei: de la buștean la butoi

În urmă cu aproape 15 ani, soții Livia și Iulian Vlad puneau bazele uneia dintre primele fabrici...

Vin ochit, vin servit: cutume încă prezente în timpul servirii vinului

  Restaurantele, diverse prin oferte şi servicii, ar trebui să îndeplinească rolul de insule în care să...

„Un război al vinului e pe cale să înceapă” – Jamie Goode

Jamie Goode este un personaj foarte cunoscut în lumea vinului, mai ales datorită site-ului wineanorak.com şi a...

Gabriel Lăcureanu şi Basilescu: un mix de tradiţie, modern şi personalitate

Gabriel Lăcureanu este unul dintre cei mai tineri şi mai apreciaţi vinificatori din ţară. A absolvit studiile...

Cu vinul la licitație – Nederburg Auction

În 1791, în Paarl Valley, Africa de Sud, un imigrant german pe nume Phillipus Wolvaart cumpără o...

Vinul din pastile

Această rubrică ar merita titlul de ”mitocănii recente”, dar nu e corect să etichetăm pe toată lumea,...

Somelierul, profesionistul cu mai multe meserii

Manualele, puţine câte sunt, prezintă sec competenţa principală a somelierului: „servirea băuturilor şi asocierea acestora cu preparatele...

„Bordeaux este casa mea” – dialog cu Marc Dworkin

Marc Dworkin este un bordolez veritabil. Cu toate că nu s-a născut acolo, cei 17 ani petrecuți...

Liviu Grigorică este creatorul de vinuri

  Liviu Grigorică este unul dintre enologii de top din România. Creaţiile vinurilor-eveniment: Smerenie, Passarowitz, Drăgaică, colecţia...